हिरव्या वाटाण्याची करंजी | Hirvya Vatanyachi (Matar) Karanji Recipe in Marathi




पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: २० मिनिटे 
बनविण्यासाठी लागणारा वेळ : २० मिनिटे
४ व्यक्तींसाठी.

साहित्य:

सारणासाठी:

१) १ वाटी  हिरवे वाटाणे 

२) २ हिरव्या मिरच्या 

३) १/२ वाटी कोथिंबीर 

४) १/२ छोटा चमचा धणे जिरे पूड 

५) १ छोटा चमचा हळद 

६) १/२ छोटा चमचा मोहरी 

७) तेल फोडणीसाठी 

८) मीठ चवीनुसार 




आवरणासाठी:

१) १ वाटी मैदा 

२) १ वाटी गव्हाच पीठ 

३) १/२ वाटी बारिक रवा 

४) १/२ वाटी तेल मोहनासाठी 

५) १ मोठा चमचा कॉर्न फ्लोर 

६) मीठ चवीनुसार 

७) तेल तळनासाठी 




कृती:

आवरणासाठी:

एका भांडयात मैदा, गव्हाच पीठ, रवा, कॉर्न फ्लोर, मीठ व गरम केलेल तेल (मोहन) घालून चांगले एकजीव करून घ्यावे.



आता थोडे थोडे आवश्यक तेवढे पाणी घालावे व घट्ट पीठ मळून घ्यावे.

 पीठ मळत असताना ते पातळ मळले जाणार नाही याची काळजी घ्यावी.

त्यासाठी पाणी अंदाज घेवून बेताबेताने घालावे.

पीठ मळून झाले की ते मवू कापडात साधारण १ तास झाकून ठेवावे.




कृती:

सारण:

एका भांडयात थोडे तेल गरम करावे त्यात वाटाणे घालून २-३ मिनिटे परतावे व बाजूला करून घ्यावे.



मिक्सला लावून क्रश करून घ्यावे.

त्याच भांडयात फोडणीसाठी तेल गरम करून त्यात मोहरी  घालावी ती तडतडली की लगेचच जिरे, हिरव्या मिरच्या थोडयाश्या ठेचुन घालाव्या साधारण २ मिनिटांनी क्रश केलेले वाटाणे, हळद व मीठ घालून परतावे
झाकण ठेवून ५ मिनिटे वाफ येवू दयावी.

५ मिनिटांनी झाकण काढावे व बारिक  चिरलेली कोथिंबीर घालावी व ग्यास वरुन बाजूला करावे.

थंड होवू दयावे.



या पुढील कृती:

वर तयार करून ठेवलेल्या पीठाचे एकाच अकाराचे समान गोळे करून घ्यावे.

हयातील एक एक गोळा घेवून पोळपाटावर लाटणीच्या सहाय्याने गोल व मध्यम जाडीच्या पुऱ्या लाटून घ्याव्या.


पुरीच्या मध्यभागी करून ठेवलेले वाटाण्याचे सारण थोडेसे भरून घ्यावे व पुरीची पारी दुमडून करंजी करून घ्यावी.



अश्याप्रकारे सर्व करंज्या करून घ्याव्यात.

करत असताना भरून तयार असलेल्या करंज्या ओल्या कपडयाने झाकून ठेवाव्या.



तळणासाठी तेल गरम करावे व तयार कारंज्या छान खरपूस तळुन घ्याव्या.


गरम किंवा गार खावयास दयावा.




Hirvya Vatanyachi (Matar) Karanji Recipe is a spicy variant of sweet one made during festivals. Learn green peas gujiya recipe in marathi & Snack on it.

Labels : cookware , kitchen appliances , furniture 

Related

Dahi Misal Recipe | How to make Dahi Misal in Marathi | दही मिसळ

Dahi Misal Recipe in English: Dahi Misal is a chaat recipe that can be made instantly. It is a filling snack with multiple tastes for your tongue due to a variety of things that go in. Dahi misal ...

Besan Kanda Kachori Recipe in Marathi | बेसन कांदा कचोरी

Besan Kanda Kachori Recipe in English: Besan kanda kachori is a perfect snack you will always love to have. It is crispy, onion-stuffed kachori is time-consuming but is worth the effort. It is na...

Suranachi Bhajji - Elephant Foot Yam Pakoda Recipe in Marathi | सुरणाची भजी

Surnachi Bhaji in English: The large tuber resembles an elephant foot , therefore, the name “Elephant Foot Yam”.The elephant-foot yam is widely utilised in Indian medicine and is recommended as a...

Post a Comment

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Follow Us

Total Pageviews

4674138

PopularRecentComments

Popular

Recent

Palak Paneer Paratha/पालक पनीर पराठा

पालक पनीर पराठा पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटे बनविण्यासाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटे एकूण लागणारा वेळ: २० मिनिटे&n...

Amti Recipe in Marathi | आमटी

Amti Recipe in English When it’s a festival time or special family time, all we want is amti to complete the meal. Its sweet and sour simple dal. We call it ‘amti’ when traditional goda masala ...

Sabudana Khichadi | Sabudana Khichdi Recipe in Marathi Style | साबुदाणा खिचडी

Sabudana Khichadi in English Since childhood, my most favourite of all the sabudana recipes is sabudana khichdi.  I learnt this recipe from my mom who, undoubtedly makes it awesome. Soak th...

Kothimbir Vadi Recipe in Marathi | Kothimbir Vadi in Marathi | कोथिंबीर वडी

kothimbir vadi recipe in English: Got a whole bunch of coriander the other day. What to do with it? My son suggested to make the delicious kotimbir vadi at home.  Sharing with you the kothi...

Sabudana Vada Recipe in Marathi | साबुदाणा वडे

Sabudana Vada in English: One of my favourite recipes for fasting is sabudana vada. It is deep fried and best enjoyed with chutney or sweetened curd.  The golden coloured sago patties will d...

Comments

navya sree:

This post is extremely radiant. I extremely like this post. It is outstanding amongst other posts that I’ve read in quite a while. Much obliged for this better than average post. I truly value it! ind...

ChickPeas (kabuli) Expoter:

Thank you for sharing this wonderful blog with us.This is really helpful and informative. Keep sharing these kinds of blogs.

Sushanth:

I’m not that much of an internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road indian restaurants southall

The Post Reader:

Sabudana in English is known as sago. it is very beneficial for health. It is white in colour and small in size. it can easily available in the market in nearby places. Its is also very low.. sabudan...

Like us on Facebook

item