Malvani Masala Usal - Malvan Recipe | मालवणी उसळ


Malvani Masala Usal is predominant part of Malvan veg Cuisine. This easy-to-make spicy recipe be savoured with hot steamed rice or with bhakri. Try It!

 



पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: २० मिनिटे 
बनविण्यासाठी लागणारा वेळ : १५ मिनिटे 
२ व्यक्तींसाठी.

उसळीला लागणारे साहित्य :

१) २  वाट्या मिश्र कढधान्य 
२) २ छोटे चमचे मालवणी मसाला 
३) छोटा चमचा हळद 
४) १ कांदा बारिक चिरलेला 
५) १ टोमॅटो 


वाटण बनविण्यासाठी लागणारे साहित्य:

१) तेल 
२) १ कांदा उभा चिरलेला 
3) १ वाटी ओल खोबर 
४) १/२ छोटा चमचा धणे 
५) १/२ छोटा चमचा बडीशेप 
६) ३-४ लसणाच्या पाकळ्या 
७) आंल 


फोडणीसाठी लागणारे साहित्य:

१) तेल 
२) चिमुठभर हींग 
३) ४-५ कढीपत्त्याची पाने 


ईतर साहित्य:

१) मीठ चवीनुसार 
२) बारिक चिरलेली कोथिंबीर 

 

कृती :

कढधान्य  ६-७ तास भिजवून घ्यावी. 


कुकरला लावून  उकडून घ्यावेत. 

दुसरीकडे तव्यावर वाटण करून घ्यावे.

तवा गरम करावा त्यावर थोडेसे तेल घालावे तेल गरम झाले की त्यात उभा चिरलेला १ कांदा घालावा.

 

कांदा लालसर झाला की त्यात धणे व बडीशेप घालावि थोडीशी परतून घ्यावी.



आल लसूण, किसलेल खोबर घालाव व लालसर परतून घ्याव पण जास्त लाल करू नका.


वाटण  करत असताना ग्यास कमी करावा व ते करपणार नाही याची काळजी घ्यावी. 

ग्यास बंद करावा व वाटण थंड झाले की लगेचच मिक्सरला लावून वाटून घ्यावे.



एका भांडयात तेल गरम करावे त्यात हींग कढीपत्त्याची पाने व बारिक चिरलेला कांदा घालावा.  



लगेचच उकडलेली कढधान्ये घालावि त्यात हळद, मालवणी मसाला घालून परतावे.



एक उकळी आली की लगेचच त्यात बाजूला करून ठेवलेले वाटण, बारिक चिरलेला टोमॅटो व मीठ घालावे व ५ मिनिटे उकळु दयावे. 
  
 

वरून छान कोथिंबीर घालावी. हि उसळ चपाती किंवा मालवणी वडयासोबत सर्व्ह करावी.






Labels : maharashtrian Usal, Usal, cookware,kitchen set, kitchen furniture. Kitchen & Dining |Pots & Pans|Pressure Cookers|Containers & Bottles|Lunch Boxes|Coffee Mugs|Dinnerware & Crockery|Bar & Glassware|Flasks & Casseroles|Tableware & Cutlery|Kitchen Tools|Stainless Steel Store|CFL & LED Bulbs|Home Furnishing|Kids Collection|Bestseller Bedsheets|Bed and Living|Bedsheets|Blankets, Quilts & Dohars|Mats & Carpets|Cushion & Pillow Covers|Cushions & Pillows|Diwan Sets|Curtains|Bath Essentials|Towels|Laundry baskets|Kitchen Linen|Bombay dyeing|Home Decor

Related

भरली मिरची । Bharli Mirchi

Bharli Mirchi in English वेळ :   ३०मिनिटे, २ व्यक्तीन साठी. साहित्य :१) ६-८ मध्यम आकाराच्या मिरच्या २) १ छोटा चमचा ओलं खोबर३) ६ मोठे चमचे चण्याच पिठ   ४) १...

Bharli Mirchi | Stuffed Chillies

Bharli Mirchi (Stuffed Chillies) in Marathi Time:   30 Minutes,  Serves for 2. Ingredients: 1) 6-8 Medium sized Chillies 2) 1 tsp  grated fresh coconuts 3...

कढी गोळे | Kadhi Gole

Kadhi Gole in English वेळ:   २०मिनिटे, २ व्यक्तीन साठी. कढीचे साहित्य : १)  २ वाटया दही २) १छोटे चमचे चण्याचे पिठ ३)  ४ छोटे चमचे आलं लसुन पेस्ट  ४)...

Post a Comment

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Follow Us

Total Pageviews

4673933

PopularRecentComments

Popular

Recent

Palak Paneer Paratha/पालक पनीर पराठा

पालक पनीर पराठा पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटे बनविण्यासाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटे एकूण लागणारा वेळ: २० मिनिटे&n...

Amti Recipe in Marathi | आमटी

Amti Recipe in English When it’s a festival time or special family time, all we want is amti to complete the meal. Its sweet and sour simple dal. We call it ‘amti’ when traditional goda masala ...

Sabudana Khichadi | Sabudana Khichdi Recipe in Marathi Style | साबुदाणा खिचडी

Sabudana Khichadi in English Since childhood, my most favourite of all the sabudana recipes is sabudana khichdi.  I learnt this recipe from my mom who, undoubtedly makes it awesome. Soak th...

Kothimbir Vadi Recipe in Marathi | Kothimbir Vadi in Marathi | कोथिंबीर वडी

kothimbir vadi recipe in English: Got a whole bunch of coriander the other day. What to do with it? My son suggested to make the delicious kotimbir vadi at home.  Sharing with you the kothi...

Sabudana Vada Recipe in Marathi | साबुदाणा वडे

Sabudana Vada in English: One of my favourite recipes for fasting is sabudana vada. It is deep fried and best enjoyed with chutney or sweetened curd.  The golden coloured sago patties will d...

Comments

navya sree:

This post is extremely radiant. I extremely like this post. It is outstanding amongst other posts that I’ve read in quite a while. Much obliged for this better than average post. I truly value it! ind...

ChickPeas (kabuli) Expoter:

Thank you for sharing this wonderful blog with us.This is really helpful and informative. Keep sharing these kinds of blogs.

Sushanth:

I’m not that much of an internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road indian restaurants southall

The Post Reader:

Sabudana in English is known as sago. it is very beneficial for health. It is white in colour and small in size. it can easily available in the market in nearby places. Its is also very low.. sabudan...

Like us on Facebook

item