Kairiche Lonche | Raw Mango Pickle Recipe in Marathi | कैरीचे लोणचे

Raw Mango Pickle in English:

Kairiche Lonche or Raw Mango Pickle Recipe - mostly enjoyed with dal-rice,paratha etc.Check here the Marathi traditional & household way of preparing it!


पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: ३० मिनिटे
कृती स्रोत : माझी आई 
साधारण १/२ किलो

साहित्य:

१)  १/२ किलो कैरी
२) २५० ग्रॅम तेल
३)  १५०  ग्रॅम लाल मिरची पूड
४) १ छोटा चमचा मेथी
५) २ छोटे चमचे हळद
६) १ छोटा चमचा हींग
७) ५० ग्रॅम मोहरीची डाळ
८) मीठ चवीनुसार

कृती:

मेथी दाणे कोरडे तव्यावर भाजून घ्यावे ३-४ मिनिटे परतल्यावर त्याचा  सुगंध  येईल मग लगेचच एका प्लेट मध्ये काढून घ्यावी.

त्याच गरम भांडयात तेल घालून गरम करावे व ग्यास वरुन बाजूला करून पूर्ण थंड  होवू दयावे.

मेथीचे दाणे मिक्सरला लावून त्याची पावडर करून घ्यावी.

कैऱ्या धुवून घ्याव्या  व कपड्याने फुसुन कोरडया करून घ्याव्यात.




कैरीच्या फोडी करून घ्याव्या.


मोठया भांडयात कैरीच्या फोडी, हळद, मीठ  सर्व एकत्र करून १/२ तास ठेवावे.

१/२ तासानंतर त्यात लाल मिरची पूड, मोहरीची डाळ, मेथी पूड व हींग घालावा.

आता वरील मिश्रणात थंड करून घेतलेल तेल घालून हाथाने चांगले मिक्स करून घ्यावे.



आता वरील मिश्रण १ दिवस तसेच झाकून ठेवावे.

दुसऱ्या दिवशी हे लोणचे एका काचेच्या हवाबंद बरणीत ठेवावे.

आंबट व झणजनित कैरीच लोणच तयार.



टिप:

लोणच्याची कैरी निवडताना ती कडक पाहून घ्यावी,

कैरी नरम असल्यास लोणचे लवकर ख़राब होते,

शक्यतो कैरी वजनाने हलकी घ्यावी म्हणजे त्यात कोय छोटी असते व फोडी जास्त होतात.

लोणच्याची बरनी कोरडी असावी.

पाणी लागणार नाही याची दक्ष्यता घ्यावी नाही तर लोणच्याला बुरशी लागते.

अश्या प्रकारे काळजी घेवून लोणचे केले तर ते छान तर होतेच पण ते टिकतेही.


Related

Tandalache Papad | Rice Papad Recipe in Marathi | तांदळाचे पापड

Rice Papad in English Tandalache Papad | Rice Papad Recipe in Marathi is a side dish preparation which goes well with dal-rice, khichdi etc.How to make rice papad? Learn Here! बनविण...

चिवूचि भाजी | Chiu Masala bhaji-Vidarbha Special Recipes

Chiuchi Bhaji in English चिवूचि भाजी जस नाव तशीच नाजूक. चिवूचि भाजी अतिशय पौष्टिक, उन्हाळ्यात उन्हापासून शरीराला आराम देणारी थंड असलेली. मी जेव्हा माझ्या सासरी अमरवतीला पहिल्या उन्हाळ...

Amrakhand recipe/Mango Shrikhand- Maharashtrian Dessert Recipes | आम्रखंड |

Amrakhand recipe in English: पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ:  १५ मिनिटे, २-३ व्यक्तींसाठी  स्वयंपाकाचा प्रकार : गोड, मिष्टान्न   स्वयंपाकाची पद्धत : महाराष्ट्री...

Post a Comment

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Follow Us

Total Pageviews

4674204

PopularRecentComments

Popular

Recent

Palak Paneer Paratha/पालक पनीर पराठा

पालक पनीर पराठा पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटे बनविण्यासाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटे एकूण लागणारा वेळ: २० मिनिटे&n...

Amti Recipe in Marathi | आमटी

Amti Recipe in English When it’s a festival time or special family time, all we want is amti to complete the meal. Its sweet and sour simple dal. We call it ‘amti’ when traditional goda masala ...

Sabudana Khichadi | Sabudana Khichdi Recipe in Marathi Style | साबुदाणा खिचडी

Sabudana Khichadi in English Since childhood, my most favourite of all the sabudana recipes is sabudana khichdi.  I learnt this recipe from my mom who, undoubtedly makes it awesome. Soak th...

Kothimbir Vadi Recipe in Marathi | Kothimbir Vadi in Marathi | कोथिंबीर वडी

kothimbir vadi recipe in English: Got a whole bunch of coriander the other day. What to do with it? My son suggested to make the delicious kotimbir vadi at home.  Sharing with you the kothi...

Sabudana Vada Recipe in Marathi | साबुदाणा वडे

Sabudana Vada in English: One of my favourite recipes for fasting is sabudana vada. It is deep fried and best enjoyed with chutney or sweetened curd.  The golden coloured sago patties will d...

Comments

navya sree:

This post is extremely radiant. I extremely like this post. It is outstanding amongst other posts that I’ve read in quite a while. Much obliged for this better than average post. I truly value it! ind...

ChickPeas (kabuli) Expoter:

Thank you for sharing this wonderful blog with us.This is really helpful and informative. Keep sharing these kinds of blogs.

Sushanth:

I’m not that much of an internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road indian restaurants southall

The Post Reader:

Sabudana in English is known as sago. it is very beneficial for health. It is white in colour and small in size. it can easily available in the market in nearby places. Its is also very low.. sabudan...

Like us on Facebook

item