Dinkache Ladoo | Dinkache Ladoo Recipe in Marathi | Khajur and Dinkache Laddu | डिंक खजूर लाडू
https://nilamsrecipes.blogspot.com/2016/01/khajur-and-dinkache-laddu-dry-fruits.html
Dinkache laddu in English:
Edible gum is known as ‘dink’ in Marathi and
‘gond’ in Hindi. It is a perfect food in winters as it keeps the body warm and
a great energy booster. It may also decrease appetite, giving a sense of
fullness, when it expands in the intestine when consumed. Moreover,
traditionally, given to lactating mothers. Dinkache laddu with sweet khajur and
other dry fruits is the best you can have in winters. Khajur acts as a natural
sweetener. Dates rich in iron is good for heart as contains low cholesterol.
Overall, all ingredients including the almond-cashew crush are perfectly
preferred for winters. Edible gum and dates laddu forms a delicious breakfast
in the winters with a glass of milk. A body warming and strength-boosting
combination. Read the full recipe here!
पूर्व तयारीसाठी लागणारा वेळ: १० मिनिटेतास
बनविण्यासाठी लागणारा वेळ: १५ मिनिटे
साहित्य:
१) पाव कीलो खजूर
२) १०० ग्रॅम डिंक
३) ५० ग्रॅम सुखे खोबरे
४) ५० बदाम व काजू
५) २५ ग्रॅम खसखस
६) ५० ग्रॅम तूप
कृती:
खजुराचे बारीक तुकडे करून घ्यावे.
एका भांड्यात खोबरे थोडेसे परतून गरम करावे.
बदाम व काजू कोरडे भाजावे.
खसखस कोरडा भाजून घ्यावा.
त्याच भांड्यात तूप गरम करावे व डिंक फुलवून घ्यावा.
फुलविलेला डिंक कुटुन घ्यावा.
तयार मिश्रणाचे लाडू वळून घ्यावे.
हे लाडू १० दिवस टिकतात.
हवाबंद डब्ब्यामध्ये भरून ठेवावे.
थंडीच्या दिवसात खावे.